Internetgebruik op school 

29 september 2023

Kinderen groeien op met allerlei soorten media: van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en ook op school kunnen de leerlingen er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. 
Met het team hebben we stilgestaan bij het gebruik van internet op school.  

Vragen die speelden binnen de school en bij ouders: 

  • Waarvoor hebben de leerlingen op de VOS internet nodig? 
  • Hoe kunnen we de leerlingen veilig met het internet op school om leren gaan? 

Graag nemen we u mee in de besluiten die we tot nu toe hierover hebben genomen: 

  • We kiezen ervoor om vanaf groep 5 het gesprek over gebruik van het internet met de leerlingen aan te gaan. Dit is het jaar waarin de leerlingen een eigen laptop krijgen. Het gesprek zal dus preventief gevoerd worden door de leerkracht met de groep. 
  • Het internet op school sluiten we af voor zoektermen die te maken hebben met grof woordgebruik, seks en/of geweld.
  • In het geval er toch wordt gesignaleerd dat er ongewenste zoektermen worden gebruikt, zal de leerkracht ook achteraf met de betreffende leerling het gesprek aangaan en ouders hierover informeren. 

Vanaf 4 oktober zal bovenstaande ingaan. 

Van 10 t/m 17 november 2023 vindt landelijk De Week van de Mediawijsheid plaats. Vanuit dit initiatief wordt er een mooi programma voor groep 7 en 8 aangeboden over online (pro)sociaal gedrag. Op de VOS zullen de leerkrachten van de groepen 7 en 8 vanuit dit aanbod extra stilstaan bij het gebruik van sociale media. 

Werken met devices vraagt blijvende aandacht van ons allen. Ook zullen we het gebruik van social media en telefoons onder de loep gaan nemen en met elkaar in gesprek gaan welke (hernieuwde) richtlijnen we hanteren. We houden u op de hoogte via de nieuwsbrief. 

Terug